fbpx

De cloud van Microsoft 365

Microsoft Office werd geïntroduceerd in 1989 en is ondertussen al enkele decennia lang marktleider in zijn segment. Het spreekt voor zich dat het softwarepakket al enorm geëvolueerd is, en dan zeker de laatste jaren. Toch gebruiken we Office nog te vaak op een ‘ouderwetse’ manier.

  • De belangrijkste en meest recente mijlpalen op een rijtje:
    In 2011 werd Office 365 definitief geïntroduceerd. Het werd een verzameling van de standaard Office programma’s met nog een aantal internetdiensten die online aangeboden werden en sommige als een applicatie voor pc, tablet of smartphone.
  • In 2017 werd Teams geïntroduceerd als een communicatie- en samenwerkingsplatform binnen Microsoft. Hierna is de evolutie heel snel gegaan en blijven er apps bijkomen die het online werken alleen meer stimuleren.
  • Sinds 2020 heet het volledige pakket officieel MS 365. De naamswijziging kwam er omdat de naam en inhoud niet meer overeenstemmen. Office 365 is veel meer geworden dan enkel de klassieke Office-pakketten. Het is een volwaardige productiviteitscloud geworden waar samenwerken en communiceren op één platform centraal staat.

Veel bedrijven hebben MS 365, al is het maar om hun mails te kunnen lezen, maar weten niet dat dit pakket nog zoveel meer is dan enkel een mailsysteem of tekstverwerkingsprogramma’s. Het pakket heeft zoveel meer te bieden om efficiënt samen te werken en veel tijd te besparen!

We werken met aparte modules zodat je enkel zal leren wat je nodig hebt:

Microsoft 365

Wil je graag een kort overzicht van MS 365?

Belangrijkste nieuwkomer: Teams

Sinds 2020 is Teams binnen onze werkomgeving een tool geworden om online te vergaderen met iedereen binnen én buiten het bedrijf. Microsoft speelde snel in op de ontbrekende functionaliteiten, die bij de concurrentie wel aanwezig was, waardoor deze tool uitgroeide tot een uitgebreid communicatieplatform.

Maar Teams kan meer dan alleen online vergaderen en chatten. Het is een volwaardig samenwerkingsplatform waar je op een veilige manier bestanden in de cloud kan opslaan en andere apps kan integreren. Teams helpt je om alles overzichtelijk bij te houden op één plaats. Covid-19 heeft ons immers geleerd dat dit zeer handig, maar ook broodnodig kan zijn. Daarnaast zorgt Teams ook voor een drastische daling van mails in je mailbox, want alle conversaties met jouw collega’s vinden voortaan plaats binnen jouw kanalen in Teams.

Overschakelen naar Teams doe je echter niet in 1-2-3. Je moet eerst de omgeving leren kennen en analyseren hoe de tool in jouw organisatie kan worden geïntegreerd, om daarna alles in de praktijk om te zetten. Zodra je het dan ook effectief begint te gebruiken, ben je in staat om alle mogelijkheden binnen Teams te ontdekken en te benutten. Een proces dat dus tijd vraagt. Net dáárom biedt YoCa een volledig MS 365- en Teamstraject aan, met voor elk wat wils, zodat het hele team snel overweg kan met de software.
Alle modules kunnen los van elkaar gevolgd worden en in de volgorde die bij jullie van toepassing is. Bij sommige modules is er wel een bepaalde basiskennis vereist om alles uit de module te kunnen halen.

Kennismaken met MS 365 en Teams

In deze module leggen we uit wat de MS 365-omgeving precies inhoudt. Hoe is het opgebouwd, wat loopt er regelmatig fout en welke termen zijn belangrijk in deze omgeving?
Hierna overlopen we de verschillende apps binnen MS 365: waar zitten ze en wat kunnen ze? Tot slot overlopen we Teams met al zijn basismogelijkheden. We geven een overzicht in grote lijnen zodat het niet te indrukwekkend is, maar wel genoeg om ermee te kunnen starten.

Na deze opleiding heb je WeTranfer, Dropbox, WhatsApp, Zoom, Google Forms, Calendly, enz. niet langer nodig en kan je volledig gebruik maken van je MS 365-abonnement. Je bent nu klaar om een start te maken binnen deze omgeving. Dit maakt het niet alleen goedkoper maar ook heel wat overzichtelijker.

Doelgroep

Deze module is voornamelijk interessant vóór jullie implementatieproces en in die context nuttig voor de zaakvoerder en/of de verantwoordelijke die de MS 365-omgeving intern zal uitrollen.
Ook voor de werknemers die er na de migratie mee moeten leren werken, biedt deze module een stevige basis.

SharePoint en Teams opzetten en beheren

Jullie weten nu wat MS 365 kan, maar hoe begin je eraan? Welke teams en kanalen gaan jullie aanmaken of moet ook de SharePoint-omgeving in gebruik genomen worden? Waarop moet je letten? Waar zitten alle instellingen die je nodig hebt? Wat zijn de voor- en nadelen?
Deze module is een combinatie van coaching en technische kennis. Soms zijn we hier de schakel tussen de ICT-dienst en jullie als gebruikers. Of wordt deze gevolgd door de personen die zelf MS 365 willen beheren in een kleine KMO.

Doelgroep

Deze module is geschikt voor de verantwoordelijken in je team die de verschillende teams en SharePoint-sites zullen moeten opzetten en/of beheren. Enige ervaring met MS 365 is vereist, alsook een goede computerkennis binnen zijn besturingssysteem.

Alle geheimen van Teams ontdekken

Vergaderen en chatten in Teams, en experimenteren in een klein test-team lukt wel, maar je hebt het gevoel dat Teams nog zoveel meer kan en dat klopt. In deze workshops leren we je alle kleine en grote details van Teams kennen die je als gewone gebruiker niet zomaar zelf zou vinden, maar die Teams wel veel leuker en praktischer maken.
Je leert Teams gebruiken als een volwaardig communicatie- en samenwerkingsplatform.

Doelgroep

Deze module is bedoeld voor wie ‘Module 1: Kennismaken met MS 365 en Teams’ heeft gevolgd en reeds in Teams werkt.

Teams

Verschillende apps binnen MS 365

Je weet dat ze bestaan en waarvoor ze dienen. Je hebt er misschien zelf al je eerste stapjes ingezet. Maar nu wil je er alles uit kunnen halen!
Stap voor stap leren we je hoe je de leuke, kleinere tools van MS 365 optimaal kan inzetten voor jouw bedrijf.

App 1: OneDrive voor Bedrijven

OneDrive

Microsoft OneDrive is een persoonlijke opslagruimte in de cloud van MS 365. Je kan jouw persoonlijke werkbestanden hier opslaan en deze op eender welk toestel met internetverbinding raadplegen. Standaard zijn deze documenten privé, maar je kan ze delen met anderen om samen te werken aan hetzelfde bestand. OneDrive kan je tot slot ook synchroniseren met jouw computer om vlotter te kunnen werken aan jouw bestanden via de Verkenner van Windows 10.

App 2: Planner

Met Planner kan je eenvoudig nieuwe plannen maken voor jezelf of binnen een team. Binnen een plan kan je taken organiseren en toewijzen, chatten over een bepaalde taak en updates over de voortgang ontvangen.

Planner

App 3: Bookings

Bookings

Met Microsoft Bookings kan je klanten of contacten zelf online een afspraak laten reserveren in je agenda. Ze kunnen dus specifieke diensten, die jij hebt gecreëerd, boeken op momenten die voor jou passen. Hiervoor wordt er een koppeling gemaakt met je Outlookagenda en kan je aangeven op welke dagen en momenten specifieke afspraken mogen worden ingepland. Gemiste afspraken verminderen drastisch dankzij de automatische bevestigings- en herinneringsmails.

App 4: Forms

Met Forms kan je snel en eenvoudig enquêtes, vragenlijsten, registraties en dergelijke maken. Je kan verschillende personen uitnodigingen om je formulier in te vullen via een browser of op mobiele apparaten. Zodra de resultaten binnen zijn, kan je de analyses bekijken. Deze gegevens kunnen naar Excel worden geëxporteerd voor eventueel verdere opvolging.

Forms

App 5: To Do

To Do

Met Microsoft To Do verzamel je al jouw taken, uit alle Microsoft apps, op één plaats. Je kan subtaken maken, een einddatum toevoegen, een terugkeerpatroon instellen, taken markeren, je dagelijkse planning bekijken, en nog veel meer.

SharePoint

SharePoint is het online intranet voor bedrijven. Er kunnen verschillende sites aangemaakt worden die je kan gebruiken als een veilige locatie om bestanden en informatie op te slaan, te delen en te openen vanop eender welk apparaat met internetverbinding. 

Een belangrijk onderdeel zijn de bibliotheken waarin je documenten opslaat. Deze documenten kunnen verrijkt worden met metadata om zo op verschillende manieren te kunnen sorteren en filteren. Bibliotheken beschikken ook over versiebeheer. 
Hiernaast zijn lijsten ook een krachtig item om gegevens te verzamelen en ordenen op SharePoint.

Doelgroep

Om SharePoint op een goede manier te leren gebruiken bieden we workshops aan voor de end users en de key users.