fbpx

Aangepaste getalopmaak in Excel

De meeste kunnen wel overweg met wat standaard getalopmaak in Excel, een euro-teken erbij krijgen, met of zonder decimalen, datumnotatie, percentage, enz.

Maar het kan soms handig zijn dat we bij een getal een ander woord of teken noteren, zoals vb. “stuks” op een factuur. Om een getal meer te specifiëren over wat het gaat.

Als je bij een getal gewoon tekst schrijft, dan maakt Excel van jouw volledige cel tekst en kan je niet meer rekenen met jouw getal zelf. Om ervoor te zorgen dat jouw cel een getal blijft maar er toch een woord of teken komt bij te staan, moet je gebruik maken van aangepaste opmaak.

1 Selecteer de cellen die je wenst op te maken.
2 Ga naar “Celeigenschappen” via rechtermuisknop.
3 Blijf bij het tabblad “Getal”.
4 Kies helemaal onderaan voor “Aangepast”.
5 In het tekstveld onder “Type” zie je “Standaard” staan. Dit mag je weg doen en een “0” schrijven. Dit staat voor een willekeurig getal. Met die “code” zal Excel jouw ingevoerd getal laten verschijnen. Wens je één of twee decimalen, dan noteer je “0,0” of “0,00”. (Zonder de aanhalingstekens!)
6 Daarna open je onmiddellijk na de 0 de dubbele aanhalingstekens (zonder een spatie tussen 0 en “). Nu noteer je het woord dat na het getal moet komen, startend met een spatieteken anders zal het woord aan het getal plakken. Je sluit de dubbele aanhalingstekens na jouw woord.
7 Klik op “Ok”.

Je zal in jouw cel het woord zien verschijnen maar nog altijd kunnen rekenen met jouw getal.
Op de formulebalk zie je enkel het getal staan, niet het woord, want dit is via opmaak ingesteld. Zo weet je dat je correct bent.

Lukt het je niet om dit zelf uit te voeren? Of nog meer vragen rond deze mogelijkheid?
Neem gerust contact op, YoCa helpt je graag verder.

Meer ontdekken: